Materia prima

Flam de torró de Xixona i torrada de secret ibèric amb torró de Xixona

Gairebé segur que els ha sobrat una mica de torró molt possiblement en aquest Nadal. Mai millor dit, més val que sobre que falti. Perquè el torró de Xixona, el de textura tova (refinat o amb trossets d’ametlla), l’únic del seu gènere al món amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP) i emparada per les autoritats sanitàries i agroalimentàries de la Unió Europea, sempre és un producte altament natural, saludable i energètic. I la fusió al fogó o al de la rebosteria és un fet del què donen compte els més suculents paladars.

En Torrons Juan Verdú Sirvent tenim clar que el torró de Xixona, amb data de consum preferent de un any (encara que la seva perdurabilitat és superior si es conserva en lloc fresc i sec), pot fer que en els nostres caps de setmana o en el dia a dia ens convertim en uns perfectes cuinetes.

És per això que us portem aquí dues de les múltiples possibilitats que ofereix el torró de Xixona de textura tova per ser reciclat o reutilitzat en el que s’anomena recepta d’aprofitament de manera espectacular i sempre molt agraït per les nostres papil·les gustatives. Vaja, un autèntic mos delicatessen.

 

Flam de torró de Xixona.

Ingredients

1 barra de 300 grams de torró de Xixona, millor si és granulat; 500 mil·lilitres de llet sencera o semidesnatada, també es pot substituir per nata; 5 ous mida xl; 5 cullerades de sucre (per al flam); 5 cullerades de sucre (per al caramel). Per a 8 persones. En termes nutricionals, suposa 315kcal. per cada 100 grams

El procés és d’allò més senzill i divertit al mateix temps. S’aconsegueix una textura cremosa pròpia del flam tradicional, el de tota la vida, al costat de la textura extraordinària del torró de Xixona d’ametlla i amb granets del propi fruit sec torrat. Es tracta de combinar tots aquests ingredients i de coure al forn al bany Maria. Depenent el tipus de motlle, es recomana mitja hora d’enfornar per als petits individuals i una hora si el motlle és únic i de grandària mitjana o gran. O fins i tot una mica més temps.

Preparació pas a pas

  • Amb l’ajuda d’una forquilla aixafem el torró fins desfer-lo. En un bol posem el torró desfet amb la llet i triturem amb la batedora o en un robot de cuina fins que no quedin grumolls.
  • En un altre bol batem els ous amb el sucre fins que la barreja es torni blanquinosa. Hi afegim la crema de torró i llet i barregem bé. Reservem.
  • Es pre-escalfa el forn a 175 º C.
  • Es fa el caramel. En un pot petit hi posem les 5 cullerades de sucre i ho escalfem a foc alt. Quan veiem que comença a agafar color baixem una mica el foc i després inclinar el pot ho anem movent fins que veiem que el sucre s’hagi tornat de color daurat. Que no es cremi, ja que si no es torna amarg. I evitar un cremat, ja que amb el sucre a molt alta temperatura resulta fatal per a les persones.
  • S’omple cada flamera individual o única amb tota la barreja.

Cocció

  • Es col·loquen les flameres en una safata gran amb 3 dits d’aigua. Posem al forn durant 30 minuts o fins que a l’introduir la punta d’un ganivet aquesta surt neta. Una hora o una hora i mitja si la flamera és única de major grandària perquè qualli perfectament.
  • Un cop fornejat deixem refredar els flams a temperatura ambient i després a la nevera fins al moment de consumir-los. Cal tenir en compte que, si volem reduir el temps de preparació, es pot usar una olla exprés col·locant la flamera tapada. Ja sigui amb la seva pròpia tapa, si la tingués, o amb un paper d’alumini. Omplir l’olla d’aigua fins a més o menys l’alçada de la mescla. Es tapa l’olla i es deixa coure uns 15 minuts.

Uns postres amb el que sempre es triomfa davant la família o amics. Una textura cremosa molt superior a el del flam tradicional a causa de omega horloges replica l’aportació i consistència del torró de Xixona (elaborat amb dos emulsions de mel, sucre, mel de romaní o taronger i ametlla torrada). Un autèntic delicatessen, que a l’hora de presentar-se i servir-se fins i tot es pot acompanyar en la seva superfície per uns encenalls o engrunes de torró Xixona, el que l’identifica i potencia encara més el seu sabor total.

 

Torrada de secret de porc amb torró de Xixona.

Ingredients

Pa a llesques, secret de porc, si és possible ibèric en tenir més sabor i menys nervi i greix, crema o salsa de torró de Xixona, que es pot aconseguir fàcilment amb l’aixafament dels trossos i encenalls de torró en un bol a què s’aboca una mica de llit o nata (depenent del esponjosa que vulguem la crema). Es bat fins que no quedin grumolls. Una ceba o mitja, en funció de les torrades a preparar.

Preparació pas a pas:

  • Es talla la ceba en cèrcols finits i es sofregeix en una paella.
  • Es caramel·litza la ceba a l’afegir-li una cullerada o dues de sucre i es fa un pas a la paella.
  • Després es sofregeix sobre l’oli restant el secret de porc ibèric fins que quedi ben pasadito. Es posen els dos ingredients sobre les llesques de pa i s’afegeix la crema de torró, en quantitat al gust. I llest per degustar un plaer adult !