1979

Torna el Jijonero per Nadal

Torrons Artesans de Xixona Juan Verdú Sirvent de Figueres ha centrat l’atenció de la Premsa generalista de la província de Girona i de Catalunya en general durant moltíssims anys. No debades, el negoci que es va fundar en un portal de la capital de l’Alt Empordà l’any 1917 i que segueix a dia d’avui oferint els dolços jijonencos de qualitat en Nadal ha estat un atractiu sempre especial per al comerç de Figueres, malgrat que segueix sent l’únic establiment que únicament obre un mes a l’any, com destaquen els seus actuals propietaris María Dolors Soler Verdú i Alfons Coloma.
Recortes de periódico. Historial de la empresa y la venta del turrón.

1984

L’arribada del ‘Jijonero’ sempre va ser una bona notícia per a les gents de l’Empordà. I la Premsa no va ser aliena a aquest esdeveniment que se celebrava, ja abans dels dies grans de la festa nadalenca, en infinitat de llars per provar els primers torrons de Xixona que arribaven al poble. Així ocorria, per exemple, a la casa dels pares de Salvador Dalí, en la mateixa finca on va estar més de mig segle la tenda dels torronaires Juan Verdú Sirvent.
Recortes de periódico. Historial de la empresa y la venta del turrón.

1991

‘Hora Nova’, un periòdic de la comarca, ja informava el 19 de desembre de 1979, recentment iniciada la Democràcia a Espanya, de l’arribada de la família Verdú Sirvent. ‘Per Nadal: el Jijonero’, titulava el rotatiu, a més de fer-se ressò que ja portava 65 anys acudint a Figueres. “Com cada any, en una escalereta del carrer Monturiol, en arribar les festes nadalenques, s’instal·la El Jijonero. Fa 65 anys que ve a Figueres. L’iniciador d’aquest costum artesà va ser l’oncle dels actuals propietaris, que des del poble de Xixona va venir amb un company a Barcelona i, des d’allí, fins a Figueres…”.
Recortes de periódico. Historial de la empresa y la venta del turrón.

1997

Una altra de les publicacions on els torronaires xixonencs eren ‘fixos de campanya’ quan apareixien en els aparadors els primers caganets i garlandes és L’Empordà, un setmanari molt arrelat a Figueres i tota la comarca. En la seva portada del 21 de novembre de 1984, aquest setmanari destaca que ‘Ha arribat el Xixonero’, amb foto inclosa a la primera pàgina del conegut portal de la casa natalicia de Salvador Dalí. “Dimecres passat, enmig de la pluja, vam poder veure un camió amb matrícula d’Alacant que descarregava caixes al carrer Monturiol. L’endemà, la veu més escoltada era: Ha arribat el Xixonero, el Xixonero ja està aquí’. Així començava el reportatge el periodista Joan, de L’Empurdà.
Recortes de periódico. Historial de la empresa y la venta del turrón.

2005

‘Tres generacions de torronaires han fet parada a Figueres, en l’entrada de la casa on va néixer Dalí’ és un altre dels titulars de L’Empurdà de l’any 1991. Sempre en les primeres setmanes de desembre, quan s’obria el negoci del popular portal. ‘Setanta anys de torró artesanal’ és un altre titular de l’època, en el qual es destaca que la parada del carrer Monturiol havia començat en la Rambla i la regenta ja la tercera generació d’una família torronera de Xixona, amb foto d’Alfons Coloma i María Dolors Soler Verdú en la fotografia.
Recortes de periódico. Historial de la empresa y la venta del turrón.

2005

Fins a l’històric diari de Barcelona ‘La Vanguardia’ ha recollit a les seves pàgines l’activitat artesana i tradicional de la família Juan Verdú Sirvent a Figueres. Així ho fa l’any 1997 amb una entrevista a María Dolors Soler, en la qual destaca, entre altres coses, que a l’artista Salvador Dalí li agradava especialment la varietat de torró Xixona, el de textura tova. ‘Tornen a Figueres per Nadal’, parafrasejant el famós anunci televisiu de la marca Torrons ‘El Almendro’ és un dels més repetits durant diverses dècades en la Premsa catalana en parlar de Juan Verdú Sirvent. També destaca la reafirmació del caràcter tradicional i artesà de la família Verdú Sirvent. ‘El turronero de tota la vida’, descriu L’Empordà l’any 2005. O aquest altre titular reafirmatiu de l’activitat artesana: ‘Una porció de Xixona al carrer Monturiol’.
Recortes de periódico. Historial de la empresa y la venta del turrón.

2017

L’últim article va aparèixer en el diari Empordà el passat 5 de desembre de 2017, just quan la família de torronaires xixonencs celebrava el seu centenari. ‘Des de l’any 1917, els torrons i dolços de Juan Verdú Sirvent han marcat un referent a la ciutat de Figueres durant l’època nadalenca’, destaca el diari, amb un reportatge il·lustrat amb fotografies en color amb els actuals gestors, María Dolors Soler Verdú i Alfons Coloma, davant de la nova tenda al mateix carrer Monturiol i una altra foto en blanc i negre de la visita, l’any 1974, de Salvador Dalí i el seu fotògraf oficial al portal regentat llavors per Antonio i Gloria.
Sens dubte, torrons Juan Verdú Sirvent ha acaparat l’atenció de la Premsa de Girona i Catalunya durant moltes dècades.
Recortes de periódico. Historial de la empresa y la venta del turrón.

Un secle de servei tradicional, artesà i de qualitat ho mereixia!