Envíos gratis a península 45€ | A Europa precios desde 9,95€

Torrons Juan Verdú Sirvent,

Més d’un segle de qualitat amb torró artesà

Fa més de cent anys que elaborem i fabriquem torrons artesans d’una qualitat suprema.

Alguns dels nostres productes més destacats són el Torró de Xixona i el Torró d’Alacant. Elaborats en la nostra localitat, Xixona, província d’Alacant; d’ací el seu nom amb un Segell Denominació d’Origen. A més, amb un altre segell de protecció geogràfica protegida.

També tenim altres torrons artesans d’obrador: el torró de coco, de gemma torrada, torró a la pedra artesà i una llarga llista de dolços nadalencs amb el segell distintiu d’artesania. Coneix-nos, et contem com va sorgir la nostra fàbrica i com hem arribat fins aquí.

Més de cent anys fabricant torrons artesans

Un segle de tradició portant els nostres Torrons de Xixona artesans a la taula de cada família per Nadal.

Juan Verdú Sirvent es va instal·lar amb la seva família a Figueres, a la capital de l’Alt Empordà, després de baixar del tren on portaven els torrons i dolços nadalencs més apreciats de Xixona, el bressol del torró. Productes elaborats amb el cap i amb el cor. Amb fórmules artesanes que, després de més de cent anys, continuem fabricant amb la mateixa recepta del fundador de la famosa casa de torrons de Figueres “el turronero”. 

Any rere any, la cita amb els torrons i dolços nadalencs segueix al mateix lloc a la capital de l’Alt Empordà. 

Juan Verdú Sirvent, avui dia gestionada per la tercera i quarta generació de torroners artesans xixonencs. 

1917

El germà de Juan, que es deia José i era solter, junt amb la seva germana Palmira, va anar-hi per primera vegada a Figueres carregats de caixes de fusta plenes de torrons i altres delícies nadalenques, típiques de Xixona, per a vendre-les les setmanes abans de Nadal. 

José va emmalaltir a Figueres durant la primera experiència de venda al detall dels seus torrons artesans Xixonencs. Ella va haver de demanar ajuda al seu altre germà que treballava a l’empresa de Xixona “La Industrial  Turronera” amb una seu a Xixona i una altra a Barcelona. Juan es trobava treballant en la campanya de producció de torrons per a aquell Nadal a Barcelona “la temporà”. 

Quan va conèixer la greu malaltia del germà, va demanar permís a l’empresa per anar a Figueres a ajudar-los a vendre els torrons que prèviament havien elaborat amb molt d’afecte a Xixona i, per primera vegada, a Figueres. José va morir i va ser enterrat a Figueres en lloc de la seva volguda Xixona. 

Quan Juan va finalitzar la seva primera campanya nadalenca va tornar a Xixona junt amb la seva germana Palmira i el negoci de José va passar a mans dels seus pares, Constantino i Trinidad. Però ells van decidir traspassar-lo a Juan i la seva senyora Maria, que són els avis materns de l’actual propietària María Dolores. 

Tienda online de turrones artesanos
recortada antigua

Va ser a la rambla de Figueres, una avinguda molt coneguda i popular a la capital de la comarca de l’Alt Empordà, on va començar la venda al detall del torró artesà de Xixona. L’activitat es desenvolupava a l’aire lliure i poc després es va llogar un local al carrer Sant Pau. 

Igual que en molts altres casos de torroners artesans xixonencs per tota la península Ibèrica i, en particular a Catalunya, la venda de dolços es realitzava en un portal. Els avis de María Dolores vivien  prop del cinema Edison, on residien dos mesos o una mica més fins que passaven les festes de Nadal; els Reis Mags donaven per acabada la temporada de torrons. Van establir moltes amistats a Figueres. 

Durant la tardor i principis d’hivern, el iaio Juan treballava en una fàbrica de Xixona anomenada “La Industrial Torronera”, activitat que complementava amb l’elaboració manual i artesana dels seus dolços típics en un local del poble de Xixona junt amb la seva dona María. 

Aquests dolços, primerament envasats en caixes de fusta, eren transportats fins a Figueres amb tren, excepte un any que l’enviament es va dur a terme en vaixell des d’Alacant fins al port de Barcelona. Després amb transport terrestre, fins a la capital de l’Alt Empordà. 

Des de l’any 1917 fins a l’any 1936, quan es va declarar la Guerra Civil Espanyola, la família Juan Verdú Sirvent va ser fidel amb la cita empordanesa. A partir de l’any 1937, la família va deixar de pujar de Xixona fins a Figueres. Quan va finalitzar el conflicte bèl·lic, l’activitat es va reprendre fins a l’actualitat. 

Va ser una sort que la família tingués amistat amb gent de bé de Figueres abans de la guerra. Ja que es van posar en contacte amb una amiga de l’àvia, la senyora Enriqueta, per a demanar-li si podien fer ús de la mateixa porteria del carrer Sant Pau. El problema fou que els propietaris de l’immoble havien col·locat unes portes de ferro que impedien l’activitat normal de venda al detall de torrons artesans. 

L’amiga Enriqueta de Figueres els va avisar l’any 1940, ja finalitzada la guerra, que els havia trobat un altre portal amb bones condicions i gran al carrer Monturiol. En principi, no va agradar a la família xixonenca, perquè pensaven que estava una mica allunyat del centre del municipi, però no tenien res més i van provar aquell Nadal. A l’entrada del portal del carrer Monturiol núm. 6 col·locaven un taulell d’uns tres metres de llarg que feia de botiga. Els xixonencs Juan i Maria dormien en un magatzem a la finca annexa. 

Captura de pantalla 2022 06 16 a las 9.36.03
002web 450x630 2

Gràcies a la intervenció del senyor Poch i de Benjamín Castillo, administradors de la finca, van llogar la porteria de la casa on va nàixer ni més ni menys que Salvador Dalí, el geni de la pintura i la literatura surrealista. Un edifici en el qual havia tingut una oficina el pare de Dalí, el qual era notari a Figueres. 

Els avis de María Dolores, la gerent actual del negoci, va tindre tres filles: Dolores, Concha i Gloria. Abans de la guerra, les tres acompanyaven els seus pares quan a finals de la tardor pujaven a Figueres. Després de la guerra, solament pujava Gloria, la qual es va casar amb Antonio Soler l’any 1961. 

Tingueren una filla, Maria Dolors, l’any 1962. L’actual propietària, Gloria, i el seu marit Antonio col·laboraren amb els fundadors Juan i María, que estigueren amb ells al peu del canó fins que van complir els vuitanta anys. 

1967

El negoci va passar definitivament a mans de Gloria i Antonio. Ell treballava a Xixona tot l’any fins a Nadal i llavors anava a Figueres a passar les festes nadalenques amb la seva dona.  

1984

Mentrestant, la filla d’Antonio i Gloria, María Dolores, es va casar amb Alfonso Coloma, un xixonenc que venia del món de la geladeria artesana, el qual sabia elaborar gelats artesans, l’altre pilar econòmic i empresarial que tant nom i fama ha donat a Xixona. El seu sogre Antonio, que era mestre torroner a Xixona, li va confiar les fórmules i li va ensenyar a elaborar els dolços nadalencs el 1984. 

María Dolores i Alfonso continuen acudint a la cita dels torrons a Figueres, després d’elaborar-los de mode totalment artesà, fets a mà, i mantenint intactes les receptes del mestre torroner Juan Verdú Sirvent. Tots els productes són elaborats amb ingredients naturals que la família s’encarrega de buscar i adquirir, amb una base d’ametlles d’alta qualitat nacional, principalment de la varietat Marcona, sucre i mel de romer o taronger pura. 

Captura de pantalla 2022 06 16 a las 9.44.16

1985

La família de Juan Verdú Sirvent va anar creixent en vendes i fidelitzant els ciutadans de la comarca, conscients de la qualitat de l’autèntic torró artesà de Xixona. En el portal de la casa on va nàixer Salvador Dalí i durant més de seixanta anys, a les tardes de tardor-hivern que el fred de Tramuntana bufava com un congelador, se citaven moltes persones de tot l’Empordà les setmanes prèvies al dia de Nadal. El negoci va anar agafant popularitat durant la postguerra ja que era l’única botiga de torrons artesans xixonencs en tota la comarca.  

HPSCAN 20220607153309217 2022 06 07 153357439 scaled e1655365099537
MG 9324

2000

Després de la venda de l’edifici de Salvador Dalí a l’Ajuntament de Figueres, la família de torroners de Xixona va llogar un local pròxim en el mateix carrer Monturiol, on es troba ara mateix. Va haver-hi uns anys on la venda es feia simultàniament en el portal i en la nova botiga a uns 250 metres, direcció a la rambla de Figueres.  

Actualidad

Avui en dia, María Dolores gestiona aquest negoci torroner de tota la vida a Figueres junt amb el seu marit, el xixonenc Alfonso Coloma. A més dels seus dos fills, David i Alfonso Coloma Soler. Encara compleixen amb la tradició nadalenca any rere any amb els ciutadans de Figueres, la comarca de l’Alt Empordà i tota la província de Girona i fins i tot Barcelona, així com molts altres clients del sud de França. També clients de l’altra banda de l’Atlàntic com els Estats Units dAmèrica i el Canadà. A més a més, Argentina i Jerusalem 

Captura de pantalla 2022 06 16 a las 9.49.16

El nostre Torró de Xixona, en una de les obres de Salvador Dalí

A Salvador Dalí i la seva família li agradava molt el torró i els dolços tradicionals que portaven de la localitat alacantina de Xixona. En concret, segons recorda l'actual propietària María Dolores, la varietat que més agradava a l'artista Dalí era el torró de Xixona amb Denominació d’Origen, el de textura més tova. Una autèntica delícia que continua elaborant-se en els “boixets” o morters a foc lleu i amb matèria primera de primeríssima qualitat (ametlla Marcona, mel de romer o taronger, sucre i clara d’ou).

Salvador Dalí y els Jijonencs

Tant li agradava a Salvador Dalí el torró que a Figueres es deien “los jijonencos”, ara amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP), un segell de la Unió Europea, l’artista va dedicar una de les seves obres a aquest dolç xixonenc.

Obra de Dalí "The first turrón"

Es tracta d’un dibuix no molt gran amb un escenari de la vida quotidiana de l'any 1922. L’obra es titula "the first turrón". Amb ella es distingeix una família alegre, tots asseguts a taula mentre que la dona del servei apareix amb torrons. L’escena molt característica a la família dels Dalí, on es festejava el primer torró com un avançament de Nadal. Just unes setmanes abans a la festivitat.

graphic05 free img
shipping

Tradició

Seguim les mateixes receptes que feia el nostre avi fa un segle.

badge

Calitat

Utilitzem matèries primeres i ingredients de qualitat cultivats a la zona del Metirràni.

discount

Denominació d'origen

Tenim torrons amb el segell D.O. com el nostre Torró de Xixona i Torró d'Alacant.

lock

Compres segures

Cuidem l´elaboració i l´atenció als nostres clients.

Més d'un segle dedicats a
la passió de treballar pel dolç

Shopping Cart